پرش به محتوا

استئارات روی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
Zinc stearate
Zinc stearate
شناساگرها
شماره ثبت سی‌ای‌اس 557-05-1 ✔Y
پاب‌کم 11178
کم‌اسپایدر 10705 ✔Y
UNII H92E6QA4FV ✔Y
جی‌مول-تصاویر سه بعدی Image 1
  • [Zn+2].[O-]C(=O)CCCCCCCCCCCCCCCCC.[O-]C(=O)CCCCCCCCCCCCCCCCC

  • InChI=1S/2C18H36O2.Zn/c2*1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18(19)20;/h2*2-17H2,1H3,(H,19,20);/q;;+2/p-2 ✔Y
    Key: XOOUIPVCVHRTMJ-UHFFFAOYSA-L ✔Y


    InChI=1/2C18H36O2.Zn/c2*1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18(19)20;/h2*2-17H2,1H3,(H,19,20);/q;;+2/p-2
    Key: XOOUIPVCVHRTMJ-NUQVWONBAX

خصوصیات
فرمول مولکولی C36H70O4Zn
جرم مولی ۶۳۲٫۳۵ g mol−1
شکل ظاهری soft white powder
چگالی 1.095 g/cm³ solid
دمای ذوب 120–130 °C
دمای جوش decomposes
انحلال‌پذیری در آب حل ناپذیر
انحلال‌پذیری در اتانول حل ناپذیر
انحلال‌پذیری در اتر حل ناپذیر
انحلال‌پذیری در بنزن کمی حلپذیر
خطرات
طبقه‌بندی ئی‌یو not listed
لوزی آتش
NFPA 704 four-colored diamondFlammability code 2: Must be moderately heated or exposed to relatively high ambient temperature before ignition can occur. Flash point between 38 and 93 °C (100 and 200 °F). E.g., diesel fuelHealth code 1: Exposure would cause irritation but only minor residual injury. E.g., turpentineReactivity code 0: Normally stable, even under fire exposure conditions, and is not reactive with water. E.g., liquid nitrogenSpecial hazards (white): no code
2
1
0
نقطه اشتعال
دمای خودآتشگیری
به استثنای جایی که اشاره شده‌است در غیر این صورت، داده‌ها برای مواد به وضعیت استانداردشان داده شده‌اند (در 25 °C (۷۷ °F)، ۱۰۰ kPa)
 ✔Y (بررسی) (چیست: ✔Y/N؟)
Infobox references

استئارات روی (به انگلیسی: Zinc stearate) یک ترکیب شیمیایی با شناسه پاب‌کم ۱۱۱۷۸ است. شکل ظاهری این ترکیب، پودر نرم سفید است.

استئارات روی (زینک استئارات) پودری سفید رنگ میکرونیزه و آبگریز است که در خانواده صابون‌های روی قرار دارد . این ماده پر کاربرد صنعتی از واکنش اسیدهای چرب با ترکیبی از فلز روی حاصل می‌شود ،.

استئارات روی به عنوان روان‌کننده صنعت پلیمر کاربرد دارد .

پلیمرها مولکول‌های بلند زنجیری هستند که در حرارت‌های بالای نقطه ذوب شان، ویسکوز و چسبنده می‌شوند. نیروهای اصطکاکی بین پلیمر-پلیمر، پلیمر-فلز، پلیمر-پرکننده (فیلر)، پرکننده-پرکننده و پرکننده-فلز حرکت کامپاند پلیمری را با مشکل مواجه می‌کند. در این میان روان‌کننده‌ها با کاهش ضریب اصطکاک سطوح در حال حرکت این مشکل را برطرف می‌کنند.

در میان روان‌کننده‌ها، استئارات روی zinc steararte یک افزودنی بسیار مهم در تولید و فرایند پلیمرها است. این ماده به عنوان روان‌کننده داخلی در پودرهای قالب ریزی و به عنوان روان‌کننده قالب و... استفاده می‌شود.

برای این منظور نکته پر اهمیت در مورد استئارات روی این است که عاری از روی به صورت فلز باشد زیرا فلز روی منجر به شکست پلیمر می‌شود.

صنایع تولید لاستیک از جمله صنعت‌های مهمی است که از لحاظ اقتصادی کمک قابل توجهی به اقتصاد کشور می­کند. جهت بهبود کاربردهای صنعتی مطالعات بسیاری بر روی لاستیک و مواد تشکیل دهنده آن صورت گرفته‌است.

لاستیک طبیعی یکی از مواد چندمنظوره ای است که به واسطه خواص منحصر به فرد فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی در تولید محصولات مختلف مانند لاستیک، تسمه نقاله، شلنگ و... کاربرد دارد.

از گذشته به‌طور معمول از اسید استئاریک و اکسید روی در پروسه حرارت دهی لاستیک استفاده می­شده‌است. این مواد در واقع به نوعی فعال کننده(activator) و شتاب دهنده (accelerator) فرایند به حساب می­ آیند. بر این اساس می­توان انتظار داشت که استئارات روی نیز بتواند نقشی مهم و اساسی در پروسه حرارت دهی لاستیک ایفا کند.

استئارات روی نمونه ای از صابون­های فلزی است، این ماده در آب و حلال­های قطبی مانند الکل نامحلول می­باشد. استئارات روی( fsz5012 zinc Stearate) یکی قدرتمندترین عوامل روان‌کننده و رهایش از قالب به حساب می­آید.

نتایج حاصل از آزمایشاتی که توسط محققین انجام شده‌است این را نشان می­دهد که استئارات روی می­تواند به‌طور کامل جایگزین مواد متداول (اسید استئاریک و اکسید روی) در صنعت فرآوری لاستیک شود. استئارات روی در حضور یا عدم حضور مواد پرکننده خواص بسیار خوبی را از خود نشان می­دهد.

برخی از کاربردهای استئارات روی :

عامل روان‌کننده خارجی در صنایع پلاستیک و پلیمر

عامل مات‌کننده انواع پلاستیک و پلیمر

عامل دیسپرس، آزادکننده و پخش‌کننده رنگ در انواع مستر بچ

عامل سنباده خوری در سیلر

اسامی مشابه استئارات روی: zinc octadecanoate - zinc salt - zinc stearate

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]

http://fanchem.ir/articles/what-is-zinc-stearate

  • «IUPAC GOLD BOOK». دریافت‌شده در ۱۸ مارس ۲۰۱۲.